Semasa

'Nyosa Tak Raso' - Penangan Kambing Perap Panggang Ni Buat Siapa Yang Makan Meleleh Nak Tambah Lagi


Setiap kali hari raya juadah utama sudah mesti ayam dan daging. Tapi bagi yang minat dengan kambing kena tunggu 'open house' barulah nak dapat makan kambing. Maklumlah kambing pun mahal. 

Ada lah seorang kawan meniaga kambing perap panggang ni. Kalau pergi kat pasar malam mesti ada yang meniaga kambing bakar ni.Kalau nak beli banyak-banyak pun saya seorang je yang makan. Orang rumah pula tak minat makan kambing. 


Tapi bila dah ramai yang order kambing perap dari dia ni sampai ada yang repeat order tergugat pulak iman nak order juga. Sedap sangat kot sampai order berpaket-paket. Oh, kambing perap panggang d'pedas yang kawan tu jual ade paket 1kg, 500g dan 250g. Harga pulak berbaloi dan mampu milik dari RM36, RM19 dan RM10. Tanyalah pada hati nak order yang mana. 

Dalam hati berbelah bagi nak order yang mana. Kalau order yang 1kg takut banyak pulak membazir nanti. Orang rumah dia memang tak makan spesis dia sendiri. Eh! Tapi bila tengok orang yang order kata sedap, Nyosa Tak Raso saya terus tutup mata order terus 500g. Apa nak jadi, jadilah! 

Dalam hati dah tersenyum riang malam ni makan kambing! Dah lama tak merasa nak makan kambing. Boleh jugak test guna periuk ajaib yang orang rumah baru beli tu. Plannya malam ni saya yang masak. Orang rumah duduk saja goyang kaki. Dapat je paket kambing perap panggang d'pedas ni terus nak masak. Nasib baik dah siap potong jadi lagi lah senang. Dah siap 'berkungfu' dalam dapur dan dengan periuk ajaib maka hasilnya 5 minit saja sudah siap. 

Jamah je daging kambing perap terasa seperti berada di sebuah restoran mahal yang harganya mampu mencecah ribu-ribu ringgit. Terus jatuh cinta baq hang! Power betul kambing perap ni. Kalau dicicah dengan kuah black pepper pulak mak aih...memang terangkat habis. Malam tu, orang rumah pun cuba untuk kali pertama makan kambing. Licin pulak tu. Katanya takde bau kambing pun. Fuh, menjadi sungguh kamping perap panggang d'pedas ni. Memang nyosa tak raso! 

Kalau dah baca ni, tak terliur dan nak rasa kesedapan makan daging kambing boleh la order dekat agen-agen terpilih seluruh negeri. Kalau yang duduk area Soromban tu singgah je kek alamat ni ha

Lot 1 Batu 6 Jln Pantai Seremban

Selain itu boleh tengok FB Dpantai Restoran atau laman web http://ift.tt/2tQ7lq9

Lepas ni nak buat 'open house' boleh la order banyak sikit. Baru ada umpphhh! Yang penting kena order kambing perap panggang d'pedas. Tengok je lah gambar-gambar kat bawah ni. Terpancar cahaya kegembiraan lepas dapat makan kambing. Betul-betul Nyosa Tak Raso. 





Sumber : kaki share

Sumber :
ADS HERE

About Jubah Semalam

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.