Semasa

'Orang tegur jangan merokok ada baby di belakang, hang marah pula'

KUALA LUMPUR - Akibat berang ditegur supaya jangan merokok. seorang lelaki bertindak mencampakkan puntung rokok yang telah di hisapnya kepada seorang lelaki yang menegur perbuatannya itu.

Ketika kejadian berlaku di sebuah kedai di Bestari Solaris, Dutamas, semalam, Zukhairi Ahmad, cuba untuk menegur lelaki terbabit agar berhenti merokok kerana ada pelanggan di belakangnya yang membawa anak kecil.

Tetapi malangnya, lelaki terbabit langsung tidak mengendahkan tegurannya, malah dengan sangat biadab telah mencampakkan puntung rokok tersebut ke arahnya tanpa rasa bersalah.

"Kawan hangpa ka ni? Kalau kau seorang perokok tegar macam mana pun, sekiranya berada di tempat awam tak kiralah hang duduk di situ dulu atau depa duduk kemudian ka, bila hang dah nampak ada keluarga duduk di belakang serta ada anak kecil yang sedang tidur dalam stroller, cuba hang guna akal hang otak hang sikit.

"Hormat orang dan berperikemanusiaanlah sikit. Hang dah toleh tengok dan nampak. Aku tegur hang sebab hang dah nampak depa ada kat belakang. Tak eloklah hisap rokok sebab asap rokok hang ditiup angin menuju ke arah budak dalam stroller itu.

"Aku dah tegur, hang marah lagi siap campak puntung rokok kat aku pulak. Aku patah balik cakap elok-elok, hang bakar lagi sebatang dan hisap rokok dengan bangganya nak tunjuk gagah ka.

"Haih, aku kasihan dengan attitude hang ni. Zaman brutal aku dah lama berlalu dah kot. Hang bernasib baik aku bersabar di Hari Raya kedua ini. Nasib rokok hang baling itu tak kena aku," tulisnya di Facebook.
Gambar yang dimuat naik oleh Zukhairi pada jam 9.29 malam Isnin itu telah dikongsi 4,084 kali oleh pengguna Facebook dan menerima pelbagai reaksi netizen yang mengecam tindakan lelaki terbabit.

"Saya pun perokok tegar juga tetapi bila berada di depan anak-anak atau di tempat awam terutamanya kedai mamak atau restoran, memang saya akan keluar. Paling tidak, di parking kereta untuk merokok kerana risau orang tak selesa sebab bukan semua orang boleh hidu bau asap rokok. Depan mak ayah pun tak ada nak merokok sebab hormat," kata Abi Sumayyah Dan Uzair.

Bagaimanapun ada segelintir netizen pula berpendapat, lelaki itu terlebih dahulu duduk di situ dan dia tidak sepatutnya dipersalahkan. Sebaliknya wanita yang membawa anaknya itu perlu berganjak ke meja yang lain jika mahukan keselesaan.

"Jika bukan kawasan larang merokok, lelaki itu tidak bersalah. Siapa yang sampai dulu, kalau ada baby pun, boleh cari tempat lain," kata netizen.

Merokok di tempat awam adalah satu kesalahan yang boleh dikenakan tindakan saman.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih dan like page kami - Kaki Share

www.kakishare.my


Sumber : kaki share

Sumber :
ADS HERE

About Jubah Semalam

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.