Semasa

'Tak Sangka Itulah Permintaan Terakhir Anak Saya , Saya Kesal Tidak Menunaikannya ' Ibu Kongsi Cerita Sedih Melalui Masakan !



Hati ibu mana yang tidak sedih tatkala permintaan akhir anak tidak kesampaian . Terbaru pemilik facebook Bintang Hatiku berkongsi cerita sedihnya melalui masakan .

Assalamualaikum.. Slmt tngahari smua. Saya prcaya stiap masakan pasti ada cerita atau peristiwa disebaliknya. Harini saya nk kongsi satu masakan brsama satu peristiwa sedih yg trjadi dalam hidup saya. 5hb8 2016 hari jumaat. Stiap ptg jumaat lpas habis kuliah pasti anak sulung saya bergegas pulang ke rumah. Jarak antara kedah dan perak mmang jauh tp dh jd rutin slama beberapa bulan dia berulang dari sg petani blik taiping stiap cuti hujung minggu.. Ceritanya begini.. 

Pada petang tersebut along telefon saya tapi saya agak sebok jd adik dia yg jawap dan brcakap dengan along. Katanya dia sampai lewat mgkin dlm pkul 8 mlm. Dia minta saya sediakan msakan kegemaran dia. Sambal ikan xkisahla ikan apa pon. Kuah xnak pekat biar ceroi jer.. 

Kbetulan mlm tu kdua orang adik along..angah n alang p tidoq rumah tok depa.sebelom pergi alang sempat pesan. Ibu jgn lupa sambal along nk tu. Sya iyakan saja.. Suami saya pulak ada kl. Kerja bawa lori.jadi tinggal saya sorang kt rumah. Saya mlas nk masak mlm tu sb memang dah rancang nk ajak along teman saya kluaq p beli barang dapoq. 

Saya tunggu sampai pkul 8.30 mlm dia xsampai lagi.. Hati memang dah rasa gelibang gelibu(loghat utara) utk mkluman org tepeng memang kbnyakan brtutur bahasa utara na.. 

Ok brbalik pada cerita td. Saya dah mula rsa xtentu arah.. Saya kluaq pagar umah jengok stiap mtor yg lalu lalang.. 




Ya Allah awat xsedap ati sangat ni aihh. Kau slmtkn lah ank2 aku dan suami ku Ya Allah.. 

Pkul 9 saya da start kluaq ayaq mata. Saya call suami habaq kt dia along xsampai lg.call xdapat. Suami suruh sabaq. Suami cakap jgan tereyak abg jauh lg ni.. Sat abg call kwan along yg balik sama2 dgn along.. Pkul 10.30 mlm saya nmpk mtor along sampai. Orang yg bwa mtor saya xnmpk sgt sb mata saya ni rabun n silau. Sambil kluaq nk pakai slipar saya smpt tnya.. Awt lmbat long.. Ibu susah ati tnggu hg. Saya heran gak awat along diam.. Awt along xbuka pagaq sniri mcm slalu. Smpai dkt mtor saya tngok kwn along yg bwa mtor tp along xdak.. 

Allah... mcm nk pecah jntung. Saya cuba brtenang. Hasif.. Mna ikram?. Hasif xjwp. Hnya ayaq mata meleleh kt pipi. Hasif xboleh nk brsuara pon. 

Ya Allah.. Saya dh dpt tangkap apa yg brlaku.. Rasa gelap mata saya. Meraung saya kt situ. Smua jiran kluaq. Saya dah xmalu meraung tereyak mcm budak kcik. Hasif cuma ckp sabaq.. Hospital.

 Tu jer.. Saya brgegas ke hospital taiping dgn jiran. Sampai jer tubuh along dah kaku dah brbungkus. Lembik smua sendi saya.. Msa ty sya tau along xmakan lg sb along slalu balik mkn kt rumah. 

Saya trbayang sambal yg along mnta tapi saya xmsak pon. Sesal memang sesal tapi saya mnusia biasa yg xkn pernah tahu perancangan Allah kerana Dia sebaik baik perancang. 

Petang tu along suruh hasif bwa motor dia. Dia bonceng motor kawan yang sorang lagi. Arwah huzairi. Slalu hasif yg tumpang arwah huzairi tp janji Allah tu pasti. Dah janji along dgn huzairi prgi mngadap penciptanya brsama sama. Huzairi mninggal di tmpt kjadian manakaka along mninggal dlm prjalanan ke hospital. 

Hari ini saya msak sambal ikan pari ceroi .serta merta ingatan pada along mnerpa minda.. Along suka smua msakan saya lebih2 lg sambal xkira la sambal apapon.. Hari ni saya xdapat nk kawal rindu pada along jadi saya kongsikan ksedihan saya di sini. Sama2 brdoa dan sedekahkn al fatihah utk arwah ank sulung saya mohd ikram..
Sumber : Bintang Hatiku


Sumber : kaki share

Sumber :
ADS HERE

About Jubah Semalam

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.