Semasa

Peniaga online akan di penjara jika arah pelanggan PM untuk harga barang mereka

PUTRAJAYA - Kes penipuan online banyak sekarang ni sebab itu pihak  KDPNKK jalan kan tugas  untuk mengelakkan orang ramai dari ditipu dan mengalami kerugian, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) menegaskan, para peniaga online wajib mempamerkan segala maklumat mengenai barangan atau perkhidmatan yang hendak dijual kepada pelanggan sebelum sesuatu transaksi dilakukan, 

Pihak kuasa KDPNKK akan berusaha membuat tindakan berat kepada mereka yang mana-mana peniaga online,manakala yang menjual di media sosial sebagai contoh Facebook dan Instagram, kalau tidak berjaya menunjukan harga barangan dan perkhidmatan mereka

Sekarang ni termasuk tindakan akan diambil terhadap orang yang meniaga online dan meminta pengguna menghubungi mereka secara mesej di inbox untuk makluman harga seperti, "PM me, sis!", dalam ruangan komen iklan barangan/perkhidmatan yang dijual. 

Terkini pengarah Bahagian Penguat Kuasa KPDNKK, Datuk Mohd Roslan Mahayudin memberi tahu, jika ada individu yang cuba meniaga secara online dan tidak mematuhi lapan syarat yang disenaraikan pihak KPDNKK boleh didenda sebanyak RM50,000 dan hukuman penjara tidak lebih dari tiga tahun atau kedua-duanya jika mereka membuat salah

Ada akta Perlindungan Pengguna 1999 mesti peniaga menunjukan identiti (di laman sesawang) seperti berikut:
Harga penuh alatan atau perkhidmatan, seterusnya cukai dan pengangkutan atau kos-kos lain;
Nama orang yang uruskan perniagaan atau syarikat dan nama perniagaan;
Perniagaan atau nombor pendaftaran syarikat'
Alamat e-mel, nombor telefon atau alamat orang yang menjalankan perniagaan;
Huraian dan ciri-ciri utama barangan atau perkhidmatan 
Kaedah pembayaran;
Terma dan syarat' dan
Tempoh masa penghantaran

"PIihak KPDNKK mahu pengguna selamat dari ditipu lagi. barang-barang mereka harus di selamatkan dan mereka dapat membuat keputusan untuk membeli berdasarkan maklumat seperti harga produk atau perkhidmatan, meraka akan berbincang secara tersembunyi, di hujung jari mereka.

Peniaga online minta pelanggan 'PM untuk harga' boleh dihukum penjara dan denda
3:57 PM
 Facebook   


PUTRAJAYA - Bagi melindungi pengguna dari ditipu dan mengalami kerugian, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) menegaskan, para peniaga online wajib mempamerkan segala maklumat mengenai barangan atau perkhidmatan yang hendak dijual kepada pelanggan sebelum sesuatu transaksi dilakukan, lapor New Straits Times. 

Penguat kuasa KDPNKK akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana peniaga online, termasuk yang beroperasi di media sosial seperti Facebook dan Instagram, jika gagal mempamerkan harga barangan dan perkhidmatan. 

Ini termasuk tindakan akan diambil terhadap peniaga online yang meminta pengguna menghubungi mereka secara peribadi untuk makluman harga seperti, "PM me, sis!", dalam ruangan komen iklan barangan/perkhidmatan yang dijual. 

Pengarah Bahagian Penguat Kuasa KPDNKK, Datuk Mohd Roslan Mahayudin berkata, mana-mana individu yang menjalankan perniagaan online didapati tidak mematuhi lapan perkara yang disenaraikan oleh KPDNKK boleh didenda RM50,000 atau hukuman penjara tidak lebih dari tiga tahun atau kedua-duanya sekali. 
Akta Perlindungan Pengguna 1999 mewajibkan peniaga memaparkan maklumat (di laman sesawang) seperti berikut:
Harga penuh barangan atau perkhidmatan, termasuk cukai dan pengangkutan atau kos-kos lain;
Nama individu yang mengendalikan perniagaan atau syarikat dan nama perniagaan;
Perniagaan atau nombor pendaftaran syarikat'
Alamat e-mel, nombor telefon atau alamat orang yang menjalankan perniagaan;
Huraian dan ciri-ciri utama barangan atau perkhidmatan 
Kaedah pembayaran;
Terma dan syarat' dan
Tempoh masa penghantaran

"Kami mahu pengguna dilindungi dengan lebih baik. Hak-hak mereka perlu dilindungi dan mereka dapat membuat keputusan untuk membeli berdasarkan maklumat seperti harga produk atau perkhidmatan, dengan siapa mereka berurusan dan caj tersembunyi, di hujung jari mereka. "Seterusnya bukti, yang seseorang itu meniaga kucing, dia harus menunjukan harga yang beliau perlu kan untuk kucing mereka.Dan tidak perlu komen taip  'Sila PM jika anda minat', Pihak kami tidak bagi berbuat demikian," katanya. 

Justeru, Roslan memohon orang yang kena tipu cepat melaporkan kepada pihak KPDNKK jika terdapat jual barang online yang tidak ikut lapan syarat tersebut
dengan menghubungi talian 1-800-886-800

Sumber The Reporter

Sumber : kaki share

Sumber :
ADS HERE

About Jubah Semalam

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.